Konica Minolta izceļ piecas svarīgas tendences, kas noteiks un ietekmēs digitālo darbavietu 2024. gadā.

| 6 decembris 2023

Digitālās darbavietas nepārtrauktā attīstība un paplašināšanās ir bijusi ļoti acīmredzama visu 2023. gadu. Tai joprojām ir bijusi izšķiroša nozīme, sekmīgi nodrošinot attālināto darbu, pārveidojot mūsdienu biroju par ģeogrāfiski izkliedētu, bet vienotu telpu un tādējādi veicinot hibrīdā darba tendenci, kas turpina atbalstīt daudzas nozares. Arī 2024. gadā digitālo darbavietu ietekmēs plašāki faktori, tostarp globālā klimata ārkārtas situācija, pieaugošā dzīves dārdzības krīze un inflācija, kā arī ģeopolitiskie konflikti un kari. Tā kā organizācijas un uzņēmumi cenšas saglabāt rentabilitāti un konkurētspēju, vienlaikus risinot mainīgās darbinieku vēlmes un vajadzības, kā arī pastāvīgās problēmas saistībā ar prasmju trūkumu, Digitālās darbvietas tehnoloģiju nozīme turpinās pieaugt. Turklāt tās loma darbinieku apmierinātības, noturēšanas un talantu piesaistes nodrošināšanā kļūs arvien būtiskāka.


1. tendence: Gudri izmantojiet mākslīgo intelektu (MI) un mašīnmācīšanos, lai automatizētu veicamos uzdevumus
Izmantojot automatizētas sistēmas, kas izmanto mākslīgo intelektu vai mašīnmācīšanos, var automatizēt darbietilpīgus vai laikietilpīgus un atkārtotus uzdevumus, tādējādi nodrošinot darbiniekiem vairāk jaudas produktīvākiem uzdevumiem. Mākslīgā intelekta tirgus pasaulē pieaugs no 298 246,87 miljardiem ASV dolāru 2024. gadā līdz 1 847 495,6 triljoniem ASV dolāru 2030. gadā. Gandrīz puse darbinieku (45%) prognozēja, ka mākslīgais intelekts nākamajā gadā radīs "būtiskas" izmaiņas viņu darbavietās, savukārt vairāk nekā trešdaļa atzina, ka jūtas noraizējušies par šīm izmaiņām.[1] Tāpēc automatizēto sistēmu ieviešana ir jāveic gudri, ētiski, iejūtīgi un uzmanīgi, lai nodrošinātu, ka tā paaugstina darba ņēmēju produktivitāti, vienlaikus ievērojot viņu tiesības un plašāku sabiedrības viedokli un bažas.
 
Konica Minolta pašlaik strādā pie tā, lai integrētu vairāk mākslīgā intelekta savā inteliģentajā informācijas pārvaldības risinājumā. Mērķis ir nodrošināt vēl lielāku automatizāciju, lai pasargātu darbiniekus no sarežģītiem un laikietilpīgiem uzdevumiem, piemēram, dokumentu ievadīšanas procesā, kur zonālā OCR (optiskā rakstzīmju atpazīšana), kas sākotnēji prasa plašu apmācību, ir jāaizstāj ar mākslīgo intelektu, kam vairs nav nepieciešama apmācība, lai iegūtu informāciju no dokumentiem. Konica Minolta pašlaik strādā arī pie atsevišķiem OpenAI pakalpojumiem, kas paredzēti kopsavilkuma, sintēzes, kodēšanas un Excel izklājlapu analīzei. Tos var izmantot, piemēram, lai automātiski apkopotu dokumentus, sniegtu atbalstu prāta vētras procesā vai veiktu prognozes.
 
2. tendence: datu konfidencialitāte un drošība
ES direktīva TID2 (Tīklu un informācijas sistēmu direktīva 2022) stājās spēkā 2023. gada 16. janvārī, un to paredzēts nostiprināt tiesību aktos visās ES dalībvalstīs līdz 2024. gada 17. oktobrim. Projekta mērķis ir palielināt Eiropas kritiskās infrastruktūras un pamatpakalpojumu sniedzēju kibernoturību. Ņemot vērā pastāvīgos draudus – kiberuzbrukumu skaits 2023. gadā ir strauji pieaudzis (saskaņā ar Check Point jaunāko pētījumu ziņojumu iknedēļas kiberuzbrukumu skaits 2023. gada pirmajā ceturksnī visā pasaulē pieauga par 7%, salīdzinot ar to pašu periodu pērn)[2]) – un uz NIS2 fona. , daudziem uzņēmumiem būs sevi jāaizsargā vēl labāk, lai uzlabotu kritisko sistēmu un procesu noturību. Arī klienti paceļ latiņu, un lielākā daļa (87%) patērētāju apgalvo, ka neveiks darījumus ar uzņēmumu, ja viņiem būs bažas par uzņēmējdarbības drošības praksi.[3]
 
Jo īpaši drošības nolūkos organizācijām ir jāapsver uzlaboti kiberdrošības pasākumi, piemēram, daudzfaktoru autentifikācija, šifrēšana un droši mākoņkrātuves risinājumi. Šajā gadījumā liela nozīme ir profesionāla droša partnera, piemēram, Konica Minolta, profesionālam atbalstam, kas nodrošina tādus pakalpojumus kā identitātes, datu un galapunktu aizsardzība, pārvaldīti dublējumu pārvaldības pakalpojumi un attālināta uzraudzība un pārvaldība.
 
3. tendence: Darbinieku labklājība un iesaistīšanās
Darbinieki ir vērtīgākais organizācijas resurss, un pozitīvas un produktīvas attiecības ir jākopj un jāattīsta. Darbinieku labsajūta un iesaistīšanās ir ļoti svarīga, jo īpaši aizvien pieaugošas konkurences apstākļos talantu tirgū, ko vēl vairāk saasinās Z paaudzes darbinieku mainīgās vēlmes darba vietā (49 % izvēlas darbu/ darba devēju, pamatojoties uz personīgajām vērtībām)[4]), sabiedrības novecošanās (no 2015. līdz 2050. gadam pasaules iedzīvotāju, kas vecāki par 60 gadiem, skaits gandrīz dubultosies - no 12% līdz 22%)[5]) un prasmju trūkums[6], kas rada aizvien lielāku spiedienu arī uz esošajiem darbiniekiem. Elastīga darba kārtība, atbalsts garīgās veselības jomā, atbilstošas digitālās pieredzes nodrošināšana darbiniekiem un resursi labākai darba un privātās dzīves līdzsvarošanai ir ļoti svarīgi kā daļa no "pienākuma rūpēties" par darbiniekiem.
 
Piemēram, Konica Minolta īsteno the Flourish programme, kas atbalsta visus darba pieredzes aspektus, tostarp personīgo attīstību un izaugsmi, veselību un labklājību, kā arī talantu un sasniegumu izcelšanu. Konica Minolta veicina arī daudzveidību, vienlīdzību un visu darbinieku iekļaušanu, piemēram, īstenojot tādas programmas kā Woman2Lead un ShePlus, attīstot ERG (Employee Resource Groups), piemēram LGBTQ+ network VIBRANT vai izpratnes veicināšana par cilvēku ar invaliditāti iekļaušanu. Turklāt uzņēmums nodrošina elastīgu pieeju darbam birojā, no mājām vai hibrīda variantu, lai nodrošinātu labāku darba un privātās dzīves līdzsvaru. 
 
4. tendence: turpmāka sadarbība mākonī
Hibrīdās un attālinātās darba iespējas nodrošina mākoņdatošanas un sadarbības sistēmas, tāpēc to turpmāka ieviešana un pilnveidošana nodrošinās to, ka darbinieki arī turpmāk varēs netraucēti un produktīvi strādāt kopā. Sadarbības programmatūras tirgus gada pieauguma temps ir 2%)[7]. Visstraujāk augošais sadarbības rīku segments ir sadarbības lietotnes mobilajām ierīcēm, kas ļauj darbiniekiem veiksmīgi sadarboties, lai kur viņi atrastos[8].
 
Kā Microsoft mākoņrisinājumu partneris Konica Minolta akreditētā ekspertu komanda var palīdzēt visu lielumu un tipu organizācijām izmantot visas saziņas un sadarbības priekšrocības, ko nodrošina Microsoft rīkkopa. Tas ietver Microsoft 365, tostarp Microsoft Teams, kas palīdz uzņēmumiem labāk organizēt darbu un sadarboties ar darbiniekiem.
 
5. tendence: Ilgtspēja, ko atbalsta  tehnoloģijas un prakse darbavietā
Ņemot vērā klimata pārmaiņas, ilgtspējības aspektam arī 2024. gadā būs arvien lielāka nozīme, apsverot digitālo darbavietu. Būtībā jautājums ir par to, cik lielā mērā digitālā transformācija ar tās tehnoloģijām un mainīgajām darba praksēm var darboties kā virzītājspēks lielākai ilgtspējai darbavietā. Iespējams, ka viens no taustāmākajiem piemēriem, kā digitalizācija samazina resursu patēriņu, vienlaikus sniedzot ievērojamus ieguvumus uzņēmējdarbības rezultātiem, ir papīra izmantošanas samazināšana uzņēmējdarbības procesos, īpaši, ja ņem vērā, ka vidēji 50 % no uzņēmuma atkritumiem ir papīrs.[9] Mākoņa un sadarbības rīki nodrošina attālinātu sadarbību, samazinot nepieciešamību braukt uz biroju vai lidot ar lidmašīnu uz sanāksmēm. Īpaši mākoņrisinājumi var būt arī ilgtspējīgāki nekā vietējie risinājumi, ja tiek ņemti vērā noteikti faktori (elektroenerģijas patēriņš, ūdens patēriņš, ierīču kalpošanas ilgums, digitālā tīrīšana). Piemēram, mākoņserveri, kas darbojas, izmantojot 100 % atjaunojamo elektroenerģiju, patērē tikai pusi no CO2e gadā/serveri salīdzinājumā ar lokālajiem serveriem, kuros izmanto atjaunojamo elektroenerģiju. Lokālie serveri bez atjaunojamās elektroenerģijas patērē pat sešas reizes vairāk.10]
 
Ar savu "Intelligent Connected Workplace" pieeju, kas koncentrējas uz digitālu sadarbību un inteliģentiem, bezpapīra procesiem, Konica Minolta cenšas pievērst lielāku uzmanību ilgtspējības aspektam. Papildus Microsoft 365 sadarbības risinājumiem uzņēmums piedāvā arī infrastruktūras kā pakalpojuma (IaaS) un programmatūras kā pakalpojuma (SaaS) izvietošanu savos datu centros, kas ir sertificēti saskaņā ar ISO14001 un kuros izmanto 100% atjaunojamo enerģiju. Nepieciešamo servisa izsaukumu gadījumā Konica Minolta paļaujas uz vizuālo attālinātās apkalpošanas rīku AIRe Link, kas kopš 2020. gada jau ļāvis ietaupīt 23 567 apmeklējumus uz vietas, 911 295 kilometrus un 330 tonnas siltumnīcefekta gāzu emisiju.[11].

 

quotation marks

Tā kā darbavieta turpina attīstīties un mainīties, visticamāk, mēs vēl vairāk paļausimies uz tehnoloģijām un gudrākiem darba veidiem, kuros tiek izmantotas automatizācijas priekšrocības. Ņemot vērā globālos nemierus un nepārtraukto ekonomisko spiedienu, kā arī ilgtermiņa problēmas, piemēram, padziļinātu ārkārtas situāciju klimata jomā un iedzīvotāju novecošanu pasaulē, elastīga un ilgtspējīga darba prakse vēl nekad nav bijusi tik svarīga. Tāpēc Konica Minolta ir dedzīgi apņēmusies atbalstīt digitālās darbavietas attīstību, rūpīgi izstrādājot mūsu inteliģentās savienotās darbavietas portfeli, kas ir izstrādāts, lai apmierinātu visas šīs vajadzības no viena ekspertu piegādātāja, ļaujot organizācijām pilnīgi mierīgi koncentrēties uz savu pamatdarbību.

Olaf Lorenz

Konica Minolta Business Solutions Europe Starptautiskā mārketinga nodaļas vadītājs


[1] Nearly half of European workers expect AI to 'significantly' impact their jobs by 2024, Euronews, 2023, https://www.euronews.com/next/2023/09/13/nearly-half-of-european-workers-expect-ai-to-significantly-impact-their-jobs-by-2024  

[2] Global Cyber Attacks Rise by 7% in Q1 2023, Infosecurity Magazine, 2023, https://www.infosecurity-magazine.com/news/global-cyber-attacks-rise-7-q1-2023/

[3] 50 Eye Opening Data Privacy Statistics for 2023, Enzuzo, 2023, https://www.enzuzo.com/blog/data-privacy-statistics
 

[4] For Millennials And Gen Zs, Social Issues Are Top Of Mind—Here’s How Organizations Can Drive Meaningful Change, Forbes, 2021, https://www.forbes.com/sites/deloitte/2021/07/22/for-millennials-and-gen-zs-social-issues-are-top-of-mind-heres-how-organizations-can-drive-meaningful-change/?sh=54e2d6cb450c  

[5] Ageing and health, WHO, 2022, https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/ageing-and-health  

[6] Commission report finds labour and skills shortages persist and looks at possible ways to tackle them, European Commission, 2023, https://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId=en&catId=89&furtherNews=yes&newsId=10619  

[7] Collaboration Software - Worldwide, Statista, 2023, https://www.statista.com/outlook/tmo/software/productivity-software/collaboration-software/worldwide#revenue 

[8] 70 Essential Online Collaboration Software Statistics: 2023 Market Share Analysis & Data, Finances Online, 2023, https://financesonline.com/online-collaboration-software-statistics/  

[9] Paper Waste Facts, The World Counts, 2023, https://www.theworldcounts.com/stories/paper-waste-facts

[10] The Carbon Footprint of Servers, Go Climate, 2022, https://www.goclimate.com/blog/the-carbon-footprint-of-servers/

[11] As of January 2023