Komerciālās un rūpnieciskās drukas prognozes 2024. gadam - Konica Minolta ieskats

| 29 janvāris 2024

Komentārs: Olafs Lorencs, Konica Minolta Business Solutions Europe starptautiskā mārketinga vadītājs

Digitālās drukas attīstība ir neapturama. Pētījumi liecina, ka tehnoloģija ir izaugsmes dzinējspēks, jo turpina atkāpties no analogās drukas.


Tuvojoties drupas gadam, kad digitālās drukas tehnoloģija ir izvirzījusies vadībā salīdzinājumā ar citām drukas metodēm, mēs joprojām ļoti pozitīvi raugāmies nākotnē -  tāpēc, ka eksperti Smithers¹ apgalvo, ka mazāk nekā trīs gadu laikā digitālās drukas iekārtu pārdošanas apjomi pirmo reizi apsteigs analogās drukas iekārtas pārdošanas apjomus.

Lai gan digitālās drukas transformācija pandēmijas laikā ir dramatiski paātrinājusies, tā turpina virzīties uz to, lai nākotnē kļūtu par vadošo. Vērtība ir balva uzņēmumiem, kas ievieš šo tehnoloģiju.
 
 


Digitālās drukas attīstība būs neapturama


Mēs esam pārliecināti, ka, lai gan eksperti prognozē salīdzinoši nelielu kopējo drukas iekārtu pārdošanas apjomu kritumu nākamajos piecos gados, digitālās drukas attīstība turpināsies pieaugt. Saskaņā ar Smithers² datiem pasaules drukas iekārtu tirgus, kura vērtība pagājušajā gadā bija 16,8 miljardi ASV dolāru, līdz 2028. gadam samazināsies ļoti nedaudz - līdz 16,4 miljardiem ASV dolāru.  

Kamēr analogās uzstādīto drukas iekārtu bāze samazinās (fleksogrāfija būs vienīgais analogās drukas process, kas nākamajos piecos gados palielinās iekārtu pārdošanas apjomu), digitālo drukas iekārtu skaits kopumā pieaugs, norāda Smithers³. Tās veiktā analīze par 10 gadu periodu, sākot no 2018. gada, liecina, ka līdz 2026. gadam digitālo iekārtu pārdošanas apjomi apsteigs analogo iekārtu pārdošanas apjomus. Gan tintes, gan tonera iekārtu pārdošanas apjomi palielināsies, un lielāko daļu no pieauguma veidos tintes iekārtu pārdošanas apjomi. Smithers norāda, ka ātruma un kvalitātes uzlabojumi, kā arī pircēju pieprasījums pēc pielāgotākām un īsākām pasūtījumu sērijām ir faktori, kas veicinās to, ka arvien vairāk pasūtījumu attālināsies no analogās drukas.



Pašu grafiks, pamatojoties uz Smithers: The Future of Global Print Markets to 2028

 

Un izaugsme notiks, neraugoties uz nenoteiktību, jo daļa no vienādojuma ir vispārējā iespieddarbu ražošanas globālā lejupslīde. Priecē tas, ka komerciālās drukas, etiķešu, iepakojuma un apdares nozares gūst labumu no nepārtrauktās digitālās drukas attīstības.


Digitālās drukas iekārtu vērtība turpinās pieaugt


Digitālā druka ir saistīta ar etiķešu un iepakojumu ražošanu. Saskaņā ar Smithers⁴ analītiķu teikto, tiek prognozēts, ka digitālās drukas iekārtu izmaksas no 2023. līdz 2028. gadam stabili pieaugs.
 
2022. gadā digitālā prese veidoja gandrīz vienu trešdaļu no drukas iekārtu kopējās vērtības 5,5 miljardu ASV dolāru vērtībā. Līdz 2028. gadam digitālās preses pārdošanas apjomi pieaugs līdz 5,9 miljardiem ASV dolāru. 

Drukas iekārtas kļūst arvien sarežģītākas, ar augstu automatizācijas līmeni un paaugstinātu produktivitāti, ko piedāvā praktiski visi ražotāji, saka Smithers⁵, piebilstot: "Digitālā druka ir ļoti pieprasīta, un tintes druka darbojas salīdzinoši labi. Spiediens ir saistīts ar to, ka dažas gala patēriņa nozares piedzīvo lejupslīdi neatkarīgi no apdares procesa. Tomēr divi galvenie digitālie procesi var pavērt jaunas iespējas, pateicoties iespējai drukāt pēc pieprasījuma, un tas paver jaunus tirgus."
 


Galaproduktu ekosistēmas - viens no svarīgākajiem jautājumiem darba kārtībā


Mēs paredzam nākotni, kurā nepieciešamība pēc vairāk automatizācijas un inovatīvām, "no sākuma līdz galam" tehnoloģijām arī turpmāk būs viens no svarīgākajiem darba kārtības jautājumiem un svarīgs attīstības virzītājspēks klientiem, kā arī zīmolu pārstāvjiem un piegādātājiem.

No vienas puses, manuālo procesu samazināšana un ražošanas posmu automatizācija novērš organizāciju neapmierinātību un rūpes. No otras puses, tas palīdz samazināt izlietoto materiālu un atkritumu daudzumu. Ņemot vērā Konica Minolta ilgtermiņa plānu ilgtspējīgai nākotnei - EcoVision 2050 - mēs arī apzināmies savu atbildību taupīt mūsu planētas resursus.

Mēs esam pārliecināti, ka viena no jomām, par kuru 2024. gadā tiks daudz runāts, būs iespējamās sekas, ko radīs Eiropas Savienības regula par produktiem, kas atbrīvoti no mežu izciršanas. Tā ir daļa no plašāka pasākumu plāna, kas vērsts uz atmežošanas un mežu degradācijas novēršanu un pirmo reizi izklāstīts Komisijas 2019. gada paziņojumā "ES rīcības astiprināšana pasaules mežu aizsardzībai un atjaunošanai". Plašāku informāciju var iegūt Eiropas Kopienas tīmekļa vietnē šeit⁶. Paredzams, ka jaunā regula par produktiem, kas nav paredzēti atmežošanai, samazinās siltumnīcefekta gāzu emisijas un samazinās bioloģiskās daudzveidības samazināšanos. Tā ir daļa no plašāka rīcības plāna cīņai pret atmežošanu un mežu degradāciju, un tā attiecas arī uz koksni (kokmateriāliem) un no tās ražotu papīru.


Jaunie noteikumi palielinās digitālo iekārtu pārdošanas apjomu


Regula tika ieviesta 2023. gada jūnija beigās, un operatoriem/tirgotājiem ir 18 mēneši laika, lai to izpildītu. Pārsteidzoši, ņemot vērā to, ka tas stāsies spēkā 2024. gada beigās, šis temats līdz šim nav plaši aplūkots visos pētījumos, ko esam apskatījuši. Lai gan mēs piekrītam, ka tas varētu vēl vairāk veicināt digitālo publikāciju un digitālo izkārtņu plašāku ieviešanu, esam stingri pārliecināti, ka tas veicinās arī lielāku digitālo iekārtu pārdošanu un paātrinās digitālo transformāciju (DX). Tas skaidrojams ar digitālās drukas priekšrocībām: drukāšana pēc pieprasījuma, bez materiālu izšķērdēšanas un bez nepieciešamības pēc lieliem krājumiem.

Analītiķis IDC norāda, ka drukas ražotāju pieeja mežu izciršanas problēmai parasti ir apņemšanās stādīt jaunos kokus atkarībā no izmantotā papīra apjoma vai iespiesto lapu skaita = mežu atjaunošana. Tomēr jaunajos tiesību aktos mežu apmežošanas situācija tiek aplūkota rūpīgāk katrā valstī atsevišķi, piemēram, aizsargājot vecos mežus. Viena no 2024. gada prognozēm⁷ paredz, ka līdz 2026. gadam 60 % no visiem uzņēmumiem, kas saistīti ar drukāšanu, būs mērķis saistīts ar oglekļa emisiju kompensēšanu.
 


Pārdomāt iespējas jaunu iespēju pasaulē


Mūsuprāt, šīs pārmaiņas palīdzēs arī komerciālajām tipogrāfijām koncentrēties uz pilnīgu, videi draudzīgu ražošanas darba procesu, jo tās pārdomās iespējas jaunu iespēju pasaulē. Darba procesi, programmatūra un procesu automatizācija kopā ar mākoņrisinājumiem  ir galvenie efektivitātes virzītājspēki, kas ir daļa no virzības uz "viedo rūpnīcu". Tas palīdz operatoriem maksimāli palielināt drukas iekārtu darbspējas laiku, ātrāk novērst defektus un optimizēt to darbību. 

Viena no svarīgākajām tēmām, ko mēs uzskatām par arvien svarīgāku, ir "programmatūras drukāšana". Tas ir process, kas ietver programmatūras, aparatūras un datu integrēšanu, lai racionalizētu un optimizētu drukāšanas procesus. Tam ir potenciāls pārveidot poligrāfijas nozari, nodrošinot izmērāmu mārketinga kombinācijas elementu atdevi, kas ir pierādīts. Programmatūras drukāšana iegūst pievilcību kā koncepcija, kas nodrošina pielāgotas drukāšanas emocionālo ietekmi ar digitālā mārketinga veiklību.
 


Jaunu radošuma formu demonstrēšana izstādē drupa


No 2024. gada 28. maija līdz 7. jūnijam mūsu nelokāmā uzticība klientiem un inovācijām tiks demonstrēta pasaules vadošajā drukas tehnoloģiju izstādē Drupa, Diseldorfas izstāžu centra 8B zālē Vācijā. Izstādē mēs izmantosim iespējas un demonstrēsim jaunas radošas idejas, lai palīdzētu klientiem atklāt jaunas iespējas. Vairāk par mūsu dalību drupa izstādē varat uzzināt šajā bloga ierakstā

Kā Eiropas A3 krāsu drukas tirgus līderis jau vairāk nekā desmit gadus, mēs lepojamies, ka esam guvuši milzīgus panākumus digitālajā drukā, izmantojot gan tonera, gan tintes strūklas tehnoloģijas, taču tajā pašā laikā mēs apzināmies arī būtiskos izaicinājumus, ar kuriem nākamajā gadā būs jāsaskaras mūsu klientiem, no kuriem 15 000 pārstāv ražošanas druku visā Eiropā. Tomēr mēs esam pārliecināti, ka problēmas, ar kurām daži no tiem saskaras, piemēram, izejvielu piegāde, mazināsies.
 


Apņemšanās īstenot aktīvas mācību programmas


Papildus piedāvājuma un pieprasījuma problēmām visi mūsu klienti, tostarp drukātāji, pārstrādātāji, CRD un uzņēmumi, nav pasargāti arī no citām netiešām pasaules notikumu sekām. Pandēmija un piespiedu slēgšana nozīmē, ka ievērojams skaits pieredzējušu darbinieku priekšlaicīgi aizgāja pensijā, tādējādi palielinot kvalificēta darbaspēka trūkumu,  aizvien vairāk pieaugot tendencei strādāt no mājām.


Tomēr mēs uzskatām, ka mūsu klienti centīsies piešķirt lielāku finansējumu interesantām apmācību programmām, nepārtrauktai darbinieku attīstībai, kā arī darba un privātās dzīves līdzsvara nodrošināšanai. Tas, ka mūsu produkti ir viegli lietojami mūsu klientiem, padara pievilcīgākas darbavietas talantiem, kurus tie meklē. Un kāpēc gan necensties pieņemt darbā vairāk jauno talantu - un apmācīt viņus pašiem! Vairāk par mūsu redzējumu varat izlasīt šajā blogā⁹.

Nākotnē vēl svarīgāka kļūs Rūpniecība 5.0 - jaunais industrializācijas posms, kurā cilvēki strādā kopā ar modernām tehnoloģijām un mākslīgā intelekta robotiem, lai uzlabotu darba procesus. Tas viss atgriezīs 4.0 rūpniecībā akcentu uz cilvēku, kā arī pievērsīs lielāku uzmanību ilgtspējai.


Lai kas arī gaidāms nākotnē, mūsu apņemšanās joprojām ir nodrošināt vislabāko iespējamo pakalpojumu sniegšanu visiem mūsu darbiniekiem, klientiem un partneriem.
 


   
¹ Smithers: The Future of Global Print Equipment Markets to 2028, Executive Summary, Page xxiii
² Smithers, The Future of Global Print Equipment Markets to 2028. Introduction, Market overview – printing equipment markets, 2018–28, page 9 
³ Smithers: The Future of Global Print Equipment Markets to 2028, Executive Summary, Page xxiii 
⁴ Smithers: The Future of Global Print Equipment Markets to 2028, Market Overview, Page 10 
⁵ Smithers: The Future of Global Print Equipment Markets to 2028, Market Overview, Page 23
⁶ European Commission website, Environment section, Deforestation-free products. 
⁷ IDC FutureScape: Worldwide Imaging, Printing, and Document Solutions 2024 Predictions
⁸ Infosource
⁹  Konica Minolta, See the Potential Blog: Hire young talent – and train them yourself!