Vai esat noguruši no ziņām par izspiedējprogrammatūru un citām ļaunprogrammatūras formām?

| 4 novembris 2019

Dažkārt šķiet, ka teju katru mēnesi uzrodas jauns un biedējošs izspiedējprogrammatūras paveids, par kuru raizēties, taču jau pēc dažām dienām tas aizslīd aizmirstībā.


Protams, jums nopietni jāizturas pret ļaunprogrammatūru, izspiedējprogrammatūru, vīrusiem un pikšķerēšanu, taču neaizmirstiet turēt acis vaļā, lai pamanītu arī citus drošības draudus, kas var jūs skart, iespējams, pārsteidzošos veidos.


Iepazīstieties ar sešiem biedējošiem drošības draudiem, par kuriem jums vajadzētu zināt… bet, visticamāk, jūs neko par tiem nezināt:


Jūsu automašīna

Automašīnas mūsdienās vairs nav tikai parasti “dzelži”, jo to viedajos sensoros, kamerās, CarPlay sistēmās, transportlīdzekļu izsekošanas programmnodrošinājumā, GPS un citviet iestrādāta izsmalcināta tehnoloģija… Tas, protams, padara braucienu patīkamāku, taču rada arī vairākas iespējas pārtvert jūsu datus.


Pirms dažiem gadiem hakeri parādīja, kā attālināti internetā var pārņemt kontroli pār Jeep automašīnu, liekot tai apstāties brauciena laikā. Biedējoši, vai ne? Un tas nav viss – hakeri var pat vienkārši atspējot bremzes vai pagriezt stūri, liekot šoferim pilnībā zaudēt kontroli pār automašīnu.


Lai gan šis, protams, ir galēji ekstrēms gadījums, taču patiesībā atvērti tīkli nudien padara cilvēkus vieglāk ievainojamus. Tādēļ esiet piesardzīgi, pieslēdzot automašīnās ierīces, un apdomājiet, kādi dati tajās glabājas.


Visas jūsu Bluetooth iekārtas

Bluetooth ir lieliska lieta, vai ne? Atvērts savienojums ar telefonu ļauj piekļūt FitBits, automašīnai, pārvietojamiem skaļruņiem, austiņām utt. Vai esat kādreiz dzirdējuši par Bluetooth uzlaušanu vai pārņemšanu (bluejacking, bluebugging)?


Šīs metodes tiešā veidā izmanto atvērtos tālruņa savienojumus, lai nosūtītu uz mobilo tālruni specifiskus vīrusus, attālināti piekļūtu tālrunim un izmantotu tā iespējas, piemēram, veiktu zvanus un nosūtītu ziņas, kā arī uzlauztu kontus un iegūtu piekļuvi parolēm.


Un apsveriet arī BlueBorne – viegli ievainojamu vietu, kas ļāva hakeriem piekļūt lietotāju personīgajai informācijai, izmantojot tādas viedās iekārtas kā Amazon Alexia un Google Home, turklāt pat pēc diviem gadiem daudzas iekārtas joprojām ir pakļautas riskam.


Jūsu ekrāns

Ap šo laiku jūs jau droši vien zināt, ka hakeri var pārņemt kontroli pār jūsu vebkameru un attālināti uzņemt video/attēlus. Par laimi, šo problēmu var atrisināt ar nelielu gabaliņu līmlentes vai līmlapiņas.


Ekrāni kopumā kļūst arvien attīstītāki, tādēļ rodas arvien vairāk iespēju tos ļaunprātīgi izmantot.


2017. gadā tika atklāts, ka drošības eksperti var uzlauzt populārus Dell monitorus un kontrolēt, ko jūs redzat ekrānā. Jautāsiet – un kas par to? Hakeri tātad var izmantot šo ievainojamību un likt jums domāt, ka redzat lietas, kuru patiesībā nemaz nav, piemēram, viltus bankas kontu lapas. Un sliktākais ir tas, ka šis uzbrukums skar tieši jūsu monitoru, tādēļ lielākā daļa antivīrusu programmu un citu kiberaizsardzības paveidu nespēs jūs pret to aizsargāt.


Mobilās lietotnes

Hakeru rīcībā ir plašs klāsts kaitniecisku metožu, lai iegūtu piekļuvi jūsu tālrunim un pēc tam izmantotu parastu lietotņu lietotāju personīgo informāciju. Cita starpā hakeri var piekļūt jūsu tālruņa mikrofonam, kamerai un atrašanās vietā, kā arī pārliecinoši klonēt lietotnes.


Piemēram, 2017. gadā tika atklāts drauds, vārdā Evesdropper, kas ietekmēja simtiem Android lietotņu lietotāju un apdraudēja milzumdaudz personīgās informācijas, tostarp privātas ziņas un zvanus.


Elektrokardiostimulatori

Jā, uzlauzt iespējams pat veselības aprūpes iekārtas, lai pēc tam tās izmantotu pret jums. Šis jautājums ir pārāk personīgs, tādēļ pievērsīsimies nākamajam… (bet izlasiet rakstu, ja uzdrošināties).


Jūsu portatīvā datora akumulators

Akumulatori, protams, kopumā ir droši. Bet padomājiet par, lūk, ko: tie ir visur, un tos var viegli uzlauzt.


Visu portatīvo datoru akumulatori satur mikroskopiskas kontroles ierīces, kas uzrauga spriegumu un rūpējas par akumulatora drošumu, taču šīs mikroskopiskās kontroles ierīces ir viegli uzlaužamas.


Kāds drošības pētnieks pat apgalvoja, ka šī problēma var novest pie tā, ka akumulators pārkarst vai pat uzsprāgst… pārvēršot jūsu smalko MacBook par spridzekli. Taču tas bija 2011. gadā, un šī problēma nav kļuvusi pārāk izplatīta… pagaidām.



Vai vienīgā iespēja ir dzīvot mežā un pilnībā atslēgties no interneta?

Nē! Šo stāstu mērķis nav likt atmest mums cerības, taču paturiet prātā, ka pasaule kļūst arvien gudrāka un mums jādomā par arvien vairāk drošības draudu.

Atcerieties ievērot labākās drošības prakses, piemēram, regulāri atjaunināt iekārtas un lietotnes, bieži mainīt paroles un atpazīt aizdomīgas aktivitātes jūsu iekārtās. Tādēļ – ja jūsu automašīna aizbrauc bez jums… piezvaniet dīleru centram un dariet viņiem to zināmu.