Koronavīruss un etiķešu industrija - Konica Minolta perspektīva

| 5 jūlijs 2020

Kamēr nepārtraukti mainīgā Covid-19 situācija ir radījusi jaunus un nepieredzētus izaicinājumus, etiķetēm joprojām ir nozīmīga loma ražošanas, piegādes un lietošanas ķēdē visā pasaulē.


Etiķetes ir daļa no pamatvajadzību nodrošināšanas ķēdes, nododot būtiski svarīgu informāciju. Tās redzamas uz visām ikdienas patēriņa precēm, piemēram, pārtikas, dzērieniem un mājsaimniecības izstrādājumiem, kā arī nodod būtisku informāciju par veselību. Izmērs vai svars, sastāvdaļas, izsekojamība vai vispārīgas instrukcijas – etiķetei ir milzīga nozīme.


Valdības visā Eiropā ir veikušas pasākumus, lai ierobežotu pandēmijas ietekmi uz cilvēkiem un ekonomiku, un daudzos gadījumos ir publiskoti saraksti ar īpaši svarīgām profesijām un nozarēm, kurām nepieciešams noteikt atvieglojumus no likumā noteiktajiem Covid-19 krīzes pasākumiem. Starptautiskā valūtas fonda politikas izsekotājs apkopo galvenos pasākumus. Lai arī tas ne vienmēr ir tieši norādīts, etiķešu un iepakojuma nozare ir būtiska divu svarīgāko nozaru (veselības aprūpes un pārtikas piegādes) ķēdes sastāvdaļa.


Loģistikas un piegādes ķēžu darbība pandēmijas laikā ir ražošanas un plašākas uzņēmējdarbības problēma. Etiķešu sagatavošana viennozīmīgi ir viena no jomām, kurai ir izšķiroša nozīme, nodrošinot drošu pārtikas un zāļu piegādi, kā arī daudzus citus Eiropā svarīgus procesus.


Tomēr Maiks Fērlijs, Etiķešu akadēmijas un Etiķešu žurnāla dibinātājs, rakstā par koronavīrusa vadlīnijām apgalvo, ka plašāka etiķešu nozare ir lielā mērā aizmirsta par tās galveno lomu, atbalstot un piegādājot visus nepieciešamos etiķešu produktus un sastāvdaļas tik daudzām un dažādām jomām. Etiķetes, kā arī materiāli, tehnoloģijas un drukāšanas risinājumi jāatzīst par būtiskām izejvielām, neaizmirstot arī par piegādātājiem, kuri apkalpo, apgādā un atbalsta neatliekamās medicīnas un veselības aprūpes darbiniekus.


FINAT, Eiropas pašlīmējošo etiķešu nozares asociācija, pievērš īpašu uzmanību partnerībai un kolektīvo zināšanu apmaiņai etiķešu nozarē par to, kādi pasākumi tiek veikti uzņēmējdarbības sektorā, lai apturētu koronavīrusa izplatību un gādātu par darbinieku drošību. Asociācija arī uzsvērusi pašlīmējošo etiķešu un šaurā tīkla iepakojuma nozīmi kā būtisku pārtikas un medicīnas nozaru infrastruktūras sastāvdaļu.


Rakstā “COVID-19 paraugprakse un pieredze” FINAT norāda, ka daži no biedriem veikuši plašākus pasākumus, nekā pieprasīts rekomendācijās, darot vēl vairāk nekā vietējās institūcijas un sabiedriskās veselības iestādes.


Piegādātāji un pasūtījumu pārveidotāji dara visu iespējamo, lai nodrošinātu, ka produktu un pakalpojumu piegāde klientiem Covid-19 koronavīrusa pandēmijas laikā paliek nemainīga un droša. Transports šajā sakarā ir svarīgs apsvērums.


Eiropas Komisija cieši sadarbojas ar citām starpvalstu organizācijām, piemēram, Eiropas Parlamentu un uzņēmējdarbības organizācijām, tādās jomās kā robežu pārvaldība, lai pašreizējā pandēmijas laikā kravas varētu pārvietoties visā ES. EK ir sniegusi praktiskas vadlīnijas, lai nodrošinātu nepārtrauktu preču plūsmu visā Eiropā pa zaļajām joslām, kurās ietverts pārskats par atsevišķu valstu veiktajiem nacionālajiem pasākumiem.


Visu komunikāciju platformu ieinteresētās personas izmanto šo neparasto laiku, sniedzot zināšanas par koronavīrusa ietekmi etiķešu nozarē. Piemēru var atrast izdevumā “Etiķetes un Marķēšana”, kur uzņēmumi sniedz jaunāko informāciju par savu produktu piegādi un pakalpojumiem klientiem globālās pandēmijas laikā. Viens no avotiem regulāri atjaunotai informācijai par pandēmijas rādītājiem ir Financial Times, kā arī plaši citētie Džona Hopkinsa Universitātes dati.


AIFEC, Pireneju nepārtraukto etiķešu ražotāju asociācija, teic, ka nozare pēc koronavīrusa pandēmijas atgriezīsies spēcīgāka nekā iepriekš. Tās prezidents Hosē Ramons Benitotī apgalvo, ka krīze var palīdzēt stiprināt etiķetes kā būtiskus produktus, jo tās piešķir zīmoliem vērtību, sniedz informāciju patērētājiem un ļauj izsekot izstrādājumiem.


Šeit, Konica Minolta, mēs esam sagatavojam paši savu informāciju, lai kontrolētu koronavīrusa ietekmi, un mēs pastāvīgi uzraugām situāciju. Šajos nemierīgajos laikos mēs joprojām koncentrējamies uz divām prioritātēm. Pirmkārt, mēs vēlamies pārliecināties, ka mūsu kolēģi, klienti un viņu ģimenes ir drošībā un rūpējas par veselību. Otrkārt, mēs turpināsim piedāvāt savus produktus un pakalpojumus klientiem.


Mēs sniedzam praktisku atbalstu un turpinām palīdzēt attīstīt idejas visā pasaulē visas diennakts garumā, izmantojot īpašo pieeju klientiem ar sadarbību un partnerību. Neskatoties uz visām sliktajām ziņām tirgū par koronavīrusu, mēs esam dzirdējuši arī vairākas pozitīvas atsauksmes no mūsu zīmola klientu bāzes par vairāk nekā 500 uzstādītām AccurioPress iekārtām visā pasaulē, no kurām 200 atrodas Eiropā. Daži klienti ir reģistrējuši pieprasījuma pieaugumu visā Eiropā, tostarp Itālijā, Norvēģijā, Ukrainā un Apvienotajā Karalistē, kā arī citviet.


Mūsu veiktais pētījums liecina, ka 2020. gada martā – ierobežojumu augstākajā punktā – visā Eiropā uz Konica Minolta AccurioLabel izdrukāto lappušu apjoms (metriskā izteiksmē) salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi bija pieaudzis par 150%.


Pēkšņais pieaugums zināmā mērā, bez šaubām, bija saistīts ar patērētājiem, kuri uzkrāja produktus, izraisot pieprasījuma pieaugumu. Tomēr digitālā ir vienīgā tehnoloģija, kas spēj nodrošināt mazus vai vidējus apjomus ar īsu izstrādes laiku, tādēļ klienti ziņo par digitālās ražošanas apjomu pieaugumu. Tā kā daudzi uzņēmumi ierobežojumu laikā samazināja uz vietas strādājošo darbinieku skaitu, AccurioLabel preses bija pirmā numura izvēle, pateicoties to ērtajai lietošanai.


Soabar Lielbritānijā ir viens no mūsu klientiem, kas agrīni ieviesa mūsu tonera tehnoloģiju un tagad ir uzstādījis jau divas AcurioLabel preses, kopš šī gada sākuma trīskāršojot digitālo ražošanas apjomu ar šīm iekārtām. Kopš Covid-19 uzliesmojuma uzņēmējdarbība galvenokārt koncentrējas farmācijas, higiēnas un pārtikas nozarē. Sīkāka informācija atrodama uzņēmuma mājaslapā.


Digitālās pieejas ieguvumi ir labi dokumentēti, un etiķešu ražošanas nozarē ir notikušas plašas izmaiņas. Turpmākajos gados arvien lielāka uzmanība būs jāpievērš mazākiem drukas apjomiem, ātriem termiņiem un pielāgojumiem laikā, kad etiķešu printeriem un pārveidotājiem vajadzīga visaugstākā kvalitāte, neaizmirstot arī par ārkārtīgi ātru rezultātu nodrošināšanu.


Nekas nespēs ietekmēt mūsu apņemšanos sniegt vislabāko iespējamo apkalpošanu visiem mūsu klientiem, pat neskatoties uz sarežģītajiem apstākļiem, par lielāko prioritāti allaž izvirzot veselību un drošību.